Weddell Seal Facts: Zwierzęta Antarktydy

Opis fizyczny

Weddell, nazwany po odkrywcy naukowym Leptonychotes weddellii, brytyjski łowca i odkrywca fok, James Weddell, jest stosunkowo dużą i obfitą foką w rodzinie „prawdziwych fok” Phocidae w obrębie klasy Mammalia i rzędu Carnivora . W pełni wyhodowane foki Weddell mają cętkowane boki i ciemne plecy z białymi i nakrapianymi spodami. Głowa jest ogólnie mała w stosunku do rozmiaru ciała. Kobiety są na ogół większe niż mężczyźni. Podczas gdy samice mogą dorastać do 3, 8 metra (10, 8 stopy), samce zazwyczaj rosną do 2, 9 metra (9, 5 stopy). Jednak foki męskie mają zwykle szerszą głowę i grubszą szyję w porównaniu z samicami. Ich waga zmienia się w zależności od pory roku i na różnych etapach produkcji, ich zakres wagowy waha się od 881 do 1102 funtów (400-500 kilogramów).

Dieta

Pieczęcie Weddella są mięsożerne. Ich pożywienie może się różnić w zależności od miejsca i czasu, ale są ograniczone głównie do ryb żyjących w dnie, ośmiornic, krewetek, kryla i ryb w połowie wody. Siedzący dorosły może jeść około 22 kg dziennie, podczas gdy aktywny dorosły zjada ponad 50 kg dziennie. Uważa się, że foki Weddella polegają głównie na wzroku i świetle, aby polować na jedzenie. Podczas poszukiwania zdobyczy, uszczelki Weddella mogą nurkować pod wodą przez około 45 minut i osiągać głębokości do 787 metrów (720 metrów). Tworzą długie płytkie nurkowania w poszukiwaniu nowych źródeł żywności.

Siedlisko i zasięg

Pieczęcie Weddella są niezaprzeczalnie zwierzętami lodu, mającymi tendencję do pozostawania w „szybkim lodzie”, który jest lodem morskim przymocowanym do brzegu łączącego dwie góry lodowe. Pozostają na całym kontynencie antarktycznym i jego pobliskich wyspach, a czasami mogą udać się dalej na północ w poszukiwaniu lepszych zapasów żywności i terenów lęgowych. W rzeczywistości są znane jako najbardziej wysunięte na południe ssaki na świecie. Szacuje się, że ich całkowita populacja wynosi od około 500 000 do 1 miliona osób, choć trudno jest oszacować ich dokładną wielkość populacji, ponieważ są to zwierzęta okołobiegunowe, a większość z nich żyje w rejonach lodu pakowego, rzadko odwiedzanych przez ludzkich obserwatorów. Foki lampartów i orki są ich głównymi drapieżnikami odpowiednio na lodzie pakowym lub na morzu. Ci groźni sąsiedzi żerują przede wszystkim na szczeniętach i nieletnich, ponieważ łatwiej je osiągnąć. Ich południowe siedlisko sprawia, że ​​są mniej podatne na cierpienia z powodu działalności człowieka i zmian klimatycznych niż ich dalekowschodni odpowiednicy, gdzie zmiany klimatyczne były głębsze. Zwierzęta te kwitną, klasyfikowane jako zwierzę „najmniejszej troski” o rosnącej populacji.

Zachowanie

Pieczęcie Weddella są zwykle spokojnymi i osiadłymi zwierzętami. Można łatwo do nich podejść bez większego stresu zwierzęcia. Kiedy nurkują, wolą pozostać blisko swoich otworów dostępowych na szczycie lodu. Żyją w paczkach i pod wodą pozostają blisko swoich kolonii lęgowych. Mają sporadyczne migracje o długości kilkuset mil, zwłaszcza gdy młodzi dorośli. Oprócz tych sporadycznych migracji, foki znajdują się w odległości kilku mil od miejsca urodzenia. Interesującą cechą behawioralną jest ich nawyki związane ze snem i odpoczynkiem. Mogą pozostać w tym samym miejscu przez wiele godzin podczas snu, powodując w końcu stopienie pod nimi dziury z lodem.

Reprodukcja

W okresie godowym uszczelki Weddella sprawiają, że hałas jest wystarczająco głośny, aby przejść przez lód. Kopulacja odbywa się głównie pod wodą. Opóźnienie implantacji wynosi około 2 miesięcy, a następnie kobieta jest w ciąży przez 11 miesięcy. Mężczyźni na ogół strzegą terytoriów wokół otworów oddechowych. Foki mogą mieć od sześciu do ośmiu lat, kiedy się rozmnażają, i rodzą dwa bliźniaki. Zazwyczaj dwa szczeniaki są zazwyczaj produkowane co trzy lata. Średnia żywotność pieczęci Weddella jest bliska trzydziestu lat.