Short-Beaked Echidnas - Animals Of Australia

Opis fizyczny

Podczas gdy większość zwierząt ma wrodzony strach przed ogniem, echidna o krótkich dziobach ( Tachyglossus aculeatus ) ma tendencję do snu przez epizody ognia, wchodząc w stan odrętwienia podczas takich incydentów. Te echidnany łatwo odróżniają się kolcami w kolorze kremowym, które pokrywają całą swoją powierzchnię grzbietową, a także ich mały ogon. Miód do ciemnoczerwonego futra między kolcami izoluje zwierzę od ekstremalnych temperatur. Brzuszna powierzchnia ciała pokryta jest włosiem i sierścią. Grzbiety echidny są właściwie zmodyfikowanymi włosami, złożonymi z keratyny, które mogą dorastać do długości 50 milimetrów. Zwierzęta osiągają długość około 30 do 45 centymetrów i ważą około 2 do 7 kilogramów. Szyja echidny jest ledwo widoczna pod kolcami. Ma parę małych jasnych oczu u podstawy pyska. Może otwierać bezzębne szczęki tylko na niewielką odległość, wystarczając, aby jego lepki język o długości od 15 do 18 centymetrów mógł się zsunąć.

Dieta

Echidny o krótkich dziobach preferują mrówki i termity jako główne źródło pożywienia, ale żywią się także larwami owadów, robakami i pędrakami. Używają przednich łap do kopania w ziemi lub kopców termitów w poszukiwaniu zdobyczy. Gdy wykryją ofiarę, wyrzucają języki, pokryte lepkim śluzem, aby przyczepić zdobycz do języka. Następnie natychmiast machają językiem, nie pozwalając ofierze walczyć i uciec. Chociaż ich szczęki są bezzębne, twarde poduszki na dachu ich ust i podstawa ich języków rozbijają zdobycz, która jest następnie spożywana. Podczas karmienia echidny kilkakrotnie wyrzucają swoje języki w szybki sposób, co widać po ich specyficznej nazwie Tachyglossus, co oznacza „szybki język”.

Habitat, Range i Fire-Surviving Abilities

Echidny o krótkich dziobach mają szeroki zakres i rozkład. Zajmują tak różnorodne siedliska jak lasy, łąki, ośnieżone góry, skaliste krajobrazy, a nawet pustynie. Są jednym z odrębnych zwierząt Oceanii i znajdują się w dużych częściach Australii. W Tasmanii występuje podgatunek T. aculeatus setosus, podczas gdy podgatunek T. aculeatus multiaculetaus rozwija się na Wyspie Kangura w Południowej Australii. Jedną z najbardziej interesujących cech tych echidn jest ich zdolność do łatwego przetrwania pożarów poprzez wejście w stadium letargu. W 2013 r., Kiedy olbrzymi pożar lasu szalał na wschodnim australijskim lesie w Parku Narodowym Warrumbungle, naukowcy zauważyli, że echidnany o krótkich dziobach należą do nielicznych dzikich ocalałych z lasu. Dogłębne badania wykazały, że te echidnany są w stanie stanąć w obliczu pożarów, wchodząc w stan nieaktywny, w którym znacznie obniżają temperaturę ciała, aby zmniejszyć swoje potrzeby energetyczne, a tym samym przespać całe katastroficzne wydarzenie, ukryte w podziemnych norach, czekając na ogień zatrzymać. Większość zgonów zwierząt spowodowanych pożarami jest spowodowana upadkiem drzew na zwierzęta lub uwięzieniem ich w ogniu podczas poszukiwania pożywienia. Wkraczając w stan letargu w swojej kryjówce, echidny o krótkich dziobach są w stanie pokonać oba te zagrożenia.

Zachowanie społeczne

Krótkie dziobate echidny nie mają stałych nor ani terytoriów domowych i można je znaleźć wędrując po obszarach o powierzchni od 21 do 93 hektarów. Zwykle są aktywne w ciągu dnia, ale ponieważ nie są w stanie tolerować ciepła, w ciepłe dni stają się nocne lub zmierzchowe. Te echidnas są endotermiczne, utrzymując optymalną temperaturę około 32 ° Celsjusza. Zwierzęta te również zimują w zimie i przechodzą krótkie okresy letargu przez cały rok.

Cykl reprodukcji i wszy

Echidna o krótkich dziobach kojarzy się między majem a wrześniem, kiedy zarówno samce, jak i samice wytwarzają silny piżmowy zapach dla przyciągania kolegów. Do jednej samicy dołącza pociąg potencjalnych mężczyzn w rytuale zalotów, który trwa około 4 tygodni. W okresie ciąży trwającym od 21 do 28 dni samica wykopuje nory na ziemi w celu gniazdowania, a pod koniec ciąży jajo przenosi się z jej kloaki do torebki brzusznej, którą rozwija w sezonie lęgowym. W ciągu 10 dni pisklę, znane obecnie jako puggle, wyłania się z jaja i wspina się po ciele matki w poszukiwaniu mlecznego mleczka, skąd zasysa mleko matki. Matka często opuszcza bójkę w norze, podczas gdy ona szuka pożywienia gdzie indziej. Około 180 do 205 dni bójka jest gotowa do opuszczenia nory i od tego czasu traci kontakt z matką.