Rodzime Ptaki Mozambiku

Mozambik jest jednolitą republiką półprezydencką położoną w południowym regionie kontynentu afrykańskiego, ze swoją stolicą, która jest również najbardziej zaludnionym miastem w kraju, będąc Maputo. Mozambik o powierzchni 309, 475 mil kwadratowych jest 37. największym krajem na świecie. Kraj przeżywa klimat tropikalny z długą porą deszczową od października do marca. Cechy geograficzne są dość zróżnicowane, od nadmorskich równin, przez wyżyny po lasy tropikalne. Ta różnorodność powoduje różnorodność flory i fauny. W kraju jest ponad 700 znanych ptaków, z których wiele to rodzime ptaki. W tym artykule omówimy niektóre z rodzimych ptaków w kraju.

Swahili Sparrow

W ostatnich latach Swahili Sparrow stał się mniej popularny w Mozambiku. Jednak występują one w większych ilościach na południowych sawannach pobliskiej Kenii i Tanzanii. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) wymieniła ptaka jako gatunek najmniej troszczący się o stabilną populację.

Nieśmiały Albatros

Shy Albatross to średniej wielkości albatros, który mierzy średnio 35 cali długości i waży około 9 funtów. Korpus jest biały z czarnymi skrzydłami na górnych częściach, a obszar pod skrzydłami jest szary. Rachunek jest szaro-żółty z końcówką czysto żółtą. Żywi się rybami, głowonogami, skorupiakami i osłonicami. Podstawową metodą żerowania stosowaną przez ptaka jest chwytanie powierzchni. Jednak w niektórych przypadkach został zarejestrowany w nurkowaniu pościgowym do głębokości 16 stóp. Tarło odbywa się we wrześniu, kiedy samica składa jedną na skalistej wyspie i buduje gniazdo z trawy, korzeni i gleby. Gatunek ten jest sklasyfikowany jako zagrożony prawie z zasięgiem około dziewięciu milionów mil kwadratowych.

Miombo Scrub Robin

Miombo Scrub Robin to mały ptak, mierzący średnio pięć cali w dorosłym życiu i ma jasnoszary kolor. Żywi się mrówkami, chrząszczami, konikami polnymi i termitami. Sezon lęgowy różni się w zależności od obszaru, ale trwa od sierpnia do listopada w Mozambiku. Według IUCN gatunek nie jest zagrożony, co w dużej mierze wynika z jego rozległego zasięgu siedlisk.

Sekretarz Ptak

Sekretarz Ptak to ogromny ptak zamieszkujący otwarte łąki i afrykańskie sawanny. Jego ciało przypomina orła z haczykowatym dziobem. Średnio dorosłe ptaki będą miały wysokość 4, 3 stopy i długość 60 cali. Ptaki te praktykują drapieżnictwo ziemskie i żywią się owadami, myszami, zającami, wężami, żółwiami i innymi młodszymi i mniejszymi ptakami. Są również znani z tego, że są oportunistycznymi łowcami, którzy czekają na pożary, by złapać każde zwierzę, które próbuje uciec Tomowi z ognia. Sekretne ptaki praktykują monogamiczny związek, a pary wykazują wystawę godową, latając wysoko z falującymi wzorami lotu. Krycie odbywa się na ziemi, aw niektórych przypadkach można to zrobić na wierzchu drzewa akacjowego. Budują ogromne gniazdo na akacji, gdzie para odwiedza je przez ponad sześć miesięcy przed złożeniem jaj.

Zagrożenia dla środowiska dla ptaków Mozambiku

Tradycyjnie większość afrykańskich społeczeństw szanowała Sekretarza Ptaka ze względu na jego piękny wygląd i zdolność do radzenia sobie ze szkodnikami i wężami. Wylesianie jest głównym zagrożeniem, przed jakim stoi dziś Sekretarz Ptak. Młodych żerują dzioborożce, latawce i wrony. Historycznie, nieśmiały albatros był wykorzystywany do swoich piór. Zmieniło się to jednak, a konkurencja o siedlisko z większego australijskiego głuptaka stanowi obecnie główne zagrożenie dla ich istnienia.

Rodzime ptaki MozambikuNazwa naukowa
Swaheli Sparrow

Passer suahelicus
Nieśmiały Albatros

Thalassarche cauta
Miombo Scrub-Robin

Cercotrichas barbata
Sekretarz PtakSerpentarius Strzelec
Dudek ptakUpupa epops
Czat głazowyPinarornis plumosus
Błyszczący IbisPlegadis falcinellus
Cape BuntingEmberiza capensis
Bekas afrykańskiGallinago nigripennis
Muchołówka Livingstone'aErythrocercus livingstonei