Porcupine Facts - Animals of the World

Jeżozwierze należą do rzędu Rodentii i są łatwe do zidentyfikowania przez ciała pokryte piórami. Małe ssaki są pogrupowane w dwie rodziny, Erethizontidae (jeżozwierze nowego świata) i Hystricidae ( jeżozwierze starego świata). Jeżozwierze starego świata i jeżozwierze różnią się zasięgiem i zwyczajami, wzorami żywieniowymi, wielkością i wyglądem oraz zachowaniem. Zwierzęta znane są z ostrych i trujących piór. Niektóre jeżozwierze mają zadziory skierowane do tyłu, które utrudniają drapieżnikowi wyparcie się, jeśli zostanie zaatakowany. Zadziory skierowane do tyłu miały wpływ na rozwój igły podskórnej. Pomimo ich ochronnych kolców, jeżozwierze są żerowane przez wiele zwierząt, takich jak wielkie rogate sowy, bobki, górskie lwy, wilki i kojoty. W niektórych kulturach afrykańskich, arabskich i europejskich jeż jest upolowany jako źródło pożywienia. Na terenach rolniczych upoluje się jeżozwierze, ponieważ ich żerowanie prowadzi do zniszczenia plonów. Jeżozwierze występują w stosunkowo wysokich populacjach i klasyfikowane są jako gatunki najmniej problematyczne.

4. Opis fizyczny

Rozmiar i wygląd jeżozwierzy nowego i starego świata jest bardzo zróżnicowany. Jeżozwierze nowego świata są grube, małe i mają stosunkowo krótsze pióra na plecach, które przeplatane są długimi miękkimi włoskami. Mają długość ciała około 12 cali, a niektóre większe jeżozwierze osiągają 34 cale. Ze względu na ich wspinanie się na drzewa, nowe jeżozwierze mają długie chwytne ogony. Jeżozwierze nowego świata mają cztery smoczki, w przeciwieństwie do szóstek, które mają jeżozwierze starego świata. Jeżozwierze starego świata są większe i silniej zbudowane. Ich długość ciała waha się od 11-19 cali, a ich waga waha się między 3, 3-5 funtów. Większe osoby mogą osiągnąć długość 33 cali i mogą ważyć 29-59 funtów. Kolce jeżozwierzów starego świata są dłuższe i występują w gromadach przeplatanych krótszymi piórami.

3. Siedlisko i zasięg

Jeżozwierze starego świata występują w południowej Europie, w większości Afryki, w zachodniej i południowej Azji. Jeżozwierze nowego świata występują w Ameryce Południowej i Północnej, szczególnie na obszarach zalesionych i zalesionych. Jeżozwierze są przystosowane do różnych siedlisk, w tym regionów tropikalnych i umiarkowanych. Mogą zajmować lasy, łąki, pustynie, wychodnie skalne i szczeliny skalne.

2. Dieta

Nowe jeżozwierze świata są nadrzewne i paszy w drzewach. Niektóre nowe gatunki świata żyją głównie na drzewach, podczas gdy niektóre budują gniazda na ziemi. Żerowanie dla nowych gatunków świata może wystąpić w ciągu dnia lub nocy. Jeżozwierze starego świata to naziemne żyjące zwierzęta lądowe. Są to czynności nocne i pokazowe od zmierzchu do świtu. Jeżozwierze żywią się liśćmi, ziołami, korzeniami, gałązkami, cebulkami, owocami, kory, nasionami, orzechami i trawami. Jeżozwierze nowego świata żywią się także owadami, drzewami iglastymi i małymi gadów.

1. Zachowanie

Jeżozwierze są w większości nocne i poruszają się w małych grupach lub w samotności. Pomimo słabego wzroku jeżozwierze mają bardzo rozwinięty zmysł węchu i słuchu. Zamrażają, gdy podchodzą do nich drapieżniki i czasami wykazują agresywne zachowanie, takie jak bieganie do tyłu lub na boki w kierunku napastnika, aby wszczepić ich kolce. Czasami jeż uwalnia swoje kolce poprzez drżenie, co powoduje, że luźne spadają. Jeżozwierze są głośne i będą chrząkać, gdy zostaną zaatakowane, aby odstraszyć drapieżniki. Mogą również wejść do głowy dziury, pozostawiając odsłonięte kolce, aby drapieżnik ich nie zaatakował. Wbrew powszechnemu przekonaniu jeżozwierze nie mogą strzelać do swoich kolców, jednak są trujące.