Ile jest rodzajów słoni?

9. Klasyfikacja słoni -

Słonie są dużymi ssakami lądowymi należącymi do rodziny Elephantidae w obrębie rzędu Proboscidea. Najbliżsi zachowani krewni słoni to diugonie, manaty i górale. Rozpoznano dwa różne rodzaje słoni: słonia afrykańskiego ( Loxodonta ) i słonia azjatyckiego ( Elephas ). W 1942 r. Słonie afrykańskie zostały sklasyfikowane w 18 podgatunkach, ale później badania genetyczne rozpoznały tylko dwa podgatunki: słonia sawannę ( L. a. Africana ) i słonia leśnego ( L. a. Cyclotis ). Jednak kolejna poważna zmiana w klasyfikacji słoni nastąpiła w XXI wieku, kiedy badania DNA ujawniły, że te dwa podgatunki kwalifikują się do traktowania jako osobne gatunki. Nadal jednak toczą się dyskusje na temat klasyfikacji słoni afrykańskich na gatunki i podgatunki, i chociaż niektóre ciała dzikich zwierząt uznają krzewy i słonie leśne za osobne gatunki, inne uznają je za podgatunek słonia afrykańskiego.

Słonie azjatyckie występują w Azji Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. W tym gatunku występują trzy rodzaje słoni: słoń Sri Lanki, słoń indyjski i słoń sumatrzański. Niektóre badania klasyfikują słonia borneańskiego jako odrębny podgatunek.

8. Słoń afrykański -

Słonie afrykańskie należą do rodzaju Loxodonta, który ma dwa zachowane gatunki, afrykańskiego słonia i afrykańskiego słonia leśnego. Słonie afrykańskie są największymi zwierzętami lądowymi na Ziemi i słyną z ogromnych rozmiarów i inteligentnego zachowania. Poniżej znajduje się opis dwóch gatunków słoni afrykańskich.

7. Savannah / Bush Elephant -

Większy z dwóch rodzajów słoni znalezionych w Afryce, afrykański krzew lub słoń sawanny ( Loxodonta africana ) jest szerzej rozpowszechniony w Afryce niż słoń leśny. Ten słoń jest najcięższym i największym zwierzęciem lądowym. Słoń krzewu może ważyć nawet 10, 4 tony i dorastać do wysokości 13 stóp. Ich niezwykle duże uszy używane do emitowania nadmiaru ciepła są jedną z ich najbardziej charakterystycznych cech. Mają też dłuższe pnie niż inne rodzaje słoni i większe kły, które występują u obu płci.

W oparciu o drobne różnice genetyczne i morfologiczne, istnieją cztery rozpoznane podgatunki afrykańskich słoni krzewów. Są one następujące:

Południowy słoń afrykański ( L. a. Africana ): południowe Kongo, Gabon, Malawi, Południowa Afryka, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Mozambik, Zambia, Suazi.

Słoń masajski lub słoń afrykańskiego buszu ( L. a. Knochenhaueri ): Kenia, Uganda, Tanzania, Wschodnia Demokratyczna Republika Konga, Rwanda, Angola.

Afrykański równinny słoń lub zachodni afrykański krzak słoń ( L. a. Oxyotis ): Senegal, Mauretania, Nigeria, Północny Kamerun, Etiopia, Somalia, Liberia.

Północnoafrykański słoń krzewiasty ( L. a. Pharaohensis ): niegdyś pochodzący z Sahary, obecnie uważany za wymarłego.

6. Lasowy słoń -

Afrykański słoń leśny ( Loxodonta cyclotis ) znajduje się w lasach basenu Konga w Afryce. Choć początkowo uważano, że jest to ten sam gatunek, co afrykański słoń krzewiasty, badania genetyczne ujawniły znaczące różnice między nimi. Badania te wskazywały również, że te dwie ewoluowały oddzielnie około 2 do 7 milionów lat temu. Są więc klasyfikowane jako oddzielne typy słoni.

Afrykańskie słonie leśne są ciemniejsze i mniejsze niż ich sawannowe odpowiedniki. Ich uszy są również bardziej zaokrąglone i mniejsze. Żuchwa jest węższa, a kły są silniejsze i prostsze niż gatunki sawanny. Silne kły, sięgające czasem ziemi, są używane do przepychania się przez gęste zarośla siedliska słonia. W przeciwieństwie do gatunków sawanny, słoń leśny ma pięć paznokci na przedniej części stopy i cztery na tylnej stopie. Ponieważ te słonie mają niższy wskaźnik urodzeń, potrzebują więcej czasu, aby odzyskać siły po kłusownictwie niż słonie krzewiaste.

5. Słoń azjatycki -

Jedyny żywy gatunek z rodzaju Elephas, słoń azjatycki ( Elephas maximus ), jeden z dwóch głównych rodzajów słoni, jest rozprowadzany po Azji od subkontynentu indyjskiego po Azję Południowo-Wschodnią. Ogólnie rzecz biorąc, słonie azjatyckie są większe niż słonie afrykańskie. Najwyższy punkt słonia azjatyckiego znajduje się na głowie. W przeciwieństwie do słoni afrykańskich, mają głowę z podwójną kopułą, która ma wcięcie w środku. Słonie azjatyckie mają wypukłe lub wypoziomowane plecy. Uszy tych słoni są mniejsze niż u ich afrykańskich odpowiedników, ponieważ żyją w chłodniejszym środowisku. Azjatyckie kobiety nie mają kłów i samce mogą mieć kły. Więcej podobnych do paznokci struktur jest obecnych na ich stopach niż słoni afrykańskich.

4. Słoń Sri Lanki -

Słoń lankijski ( Elephas maximus maximus ) jest jednym z trzech podgatunków słonia azjatyckiego, który żyje na Sri Lance. Słonie te są największe wśród podgatunków słonia azjatyckiego i osiągają wysokość ramion od 2 do 3, 5 m, waga między 2000 a 5000 kg i posiadają 19 par żeber. Słonie Sri Lanki są ciemniejsze niż pozostałe dwa podgatunki, a łaty depigmentacyjne na ich skórze są bardziej wyraźne niż pozostałe. Tylko 7% samców słoni lankijskich ma kły.

Słonie są sklasyfikowane jako zagrożone, ponieważ ich populacja drastycznie spadła w ciągu ostatniego stulecia, a ich zasięg jest również wysoce ograniczony z powodu wysokiego poziomu wylesiania.

3. Słoń indyjski -

Pochodzący z Azji kontynentalnej słoń indyjski ( Elephas maximus indicus ) jest jednym z trzech podgatunków słonia azjatyckiego. Ten typ słonia osiąga wysokość ramion od 2 do 3, 5 m, waży od 4000 do 5000 kg i posiada 19 par żeber. Skóra słonia indyjskiego jest lżejsza niż u słonia lankijskiego, ale ciemniejsza niż podgatunku sumatrzańskiego. Samice są małe niż samce i mają całkowicie brakujące kły lub mają krótkie kły.

Słonie indyjskie są obecnie klasyfikowane jako zagrożone przez IUCN. Kłusownictwo, utrata siedlisk, wylesianie, fragmentacja siedlisk, prześladowanie przez ludzi oraz wypadki drogowe i kolejowe zagrażają przetrwaniu tych słoni.

2. Słoń sumatrzański -

Pochodzący z wyspy Sumatra słoń sumatrzański ( Elephas maximus sumatranus ) jest podgatunkiem słonia azjatyckiego. Te słonie dorastają do wysokości ramion od 2 do 3, 2 mi ważą od 2000 do 4000 kg. Słonie posiadają 20 par żeber i różnią się od pozostałych dwóch podgatunków słonia azjatyckiego jasnym kolorem skóry. Utrata siedlisk, wylesianie i fragmentacja oraz kłusownictwo zagrażają przetrwaniu słonia sumatrzańskiego. Są one krytycznie zagrożone zgodnie z IUCN.

1. Słoń Borneo -

Słoń Borneo znajduje się w północnej i północno-wschodniej części wyspy Borneo w Malezji i Indonezji. Pochodzenie tych słoni jest kwestią dyskusyjną i istnieją twierdzenia, że ​​te słonie mogły wyewoluować ze zmonopolizowanych słoni wprowadzonych na Borneo przez sułtana Sulu. Obecnie klasyfikacja słonia Borneo nie jest jeszcze ostateczna, a dalsze badania genetyczne i morfometryczne mogą być w stanie wygenerować dane wystarczające do ostatecznego zaklasyfikowania go jako Elephas maximus borneensis .

Chociaż słonie Borneo są określane jako „słonie karłowate”, nie znaleziono znaczącej różnicy w rozmiarach między tymi słoniami a tymi w półwyspie Malezja. Jednakże słonie Borneo są niezwykle oswojone i bierne, co jest kolejnym dowodem, że te słonie pochodzą z rodzimego stada.