Hyrax Facts: Zwierzęta Afryki

Afryka słynie z różnorodnej i wyjątkowej przyrody. Chociaż „wielkimi pięcioma” zwierzętami są słynni mieszkańcy (lwy, lamparty, bawoły, słonie i nosorożce), istnieje wiele innych zwierząt, które, będąc tajemnicze i małe, są krytyczne dla ekosystemu.

Jednym z takich zwierząt jest góralek. Hyrax to nazwa nadawana małym zwierzętom podobnym do gryzoni na zlecenie Hyracoidea . Podczas gdy ich niewielki wzrost, podobnie jak dieta przypominają gryzonie, badania naukowe pokazują, że góralek jest zaskakująco spokrewniony z krów słoni i morskich ( manaty i krowy).

Hyraxes są podzielone na cztery odrębne gatunki, Procavia capensis ( góralek skalny), Heterohyrax brucei ( góralek z żółtymi plamkami), nadrzewny Dendrohyrax ( góralek południowy) i Dendrohyrax dorsalis ( góralek drzewa zachodniego). Górniki, jak w przypadku wszystkich afrykańskich dzikich zwierząt, stoją w obliczu zwiększonego zagrożenia wyginięciem z powodu działalności człowieka. Podczas gdy ludzkie polowania na góralkowce są minimalne, głównym zagrożeniem dla ich istnienia jest zniszczenie ich naturalnego środowiska przez działalność człowieka.

4. Zachowanie

Hyraxes są aktywne zarówno w ciągu dnia, jak iw nocy i można je zaobserwować w ciemnościach bliskich smole, zachowaniu przypisywanym ich doskonałemu zmysłowi węchu, jak również doskonałemu słuchowi. Hyraxes są zwierzętami społecznymi i żyją w grupach do 50 osób. Takim grupom zwykle przewodzi mężczyzna i kilku podporządkowanych mężczyzn, a samice góralek stanowią większość. Samiec terytorialny jest zazwyczaj obserwowany, podczas gdy pozostali członkowie żerują i będą emitować alarm po wykryciu jakiegokolwiek zagrożenia w środowisku. Hyraxes w tych grupach komunikują się ze sobą za pomocą złożonej różnorodności dźwięków.

Zwierzęta, które żerują na góralach, to lamparty, pytony, ptaki drapieżne i serval. Ich podstawową reakcją obronną jest gryzienie i drapanie drapieżnika. Hyraxes są raczej imponujące w swoich manierach toaletowych, ponieważ zazwyczaj mają określone miejsce używane do defekacji z dala od szczeliny schronu. Hyrax osiąga dojrzałość płciową w wieku 17 miesięcy, gdzie samice łączą się z dominującym samcem. Samica góralka ma okres ciąży od siedmiu do ośmiu miesięcy (co jest raczej długim okresem dla zwierzęcia tej wielkości), po czym rodzi miot czterech młodych ludzi, którzy spędzają większość swojego dzieciństwa w bezpieczeństwie szczelin. Po osiągnięciu dorosłości, męscy górale są wygnani ze swojego terytorium i spędzają samotne życie na marginesie ustalonych terytoriów.

3. Siedlisko i zasięg

Hyraxes znajdują się na całym kontynencie afrykańskim, a także na Bliskim Wschodzie. Jednak te małe ssaki można znaleźć na terenach o skalistym terenie, ponieważ górale nie kopią nor, więc szukają szczelin w skałach lub pustych drzewach, w których przebywają. Szczególnie szukają szczelin, które są na tyle małe, że utrudniają dostęp drapieżników oni lub ich młodzi. Wybierając miejsce do ustanowienia siedliska, największym czynnikiem, który biorą pod uwagę, jest widoczność i temperatura obszaru. Innym powodem, dla którego górale preferują obszary skaliste, jest fakt, że góralkowie lubią wygrzewać się na skałach, gdzie żyją, aby kontrolować temperaturę ciała. Jednak góralki można znaleźć w wielu innych różnorodnych siedliskach, a nawet można je znaleźć w klimatach tundry na wysokości ponad 14 000 stóp nad poziomem morza

2. Dieta

Hyraxes żywią się głównie krzewami, gałązkami i trawami, preferując owoce, pędy, jagody i pąki. Zwierzęta wykorzystują swoje doskonałe umiejętności wspinaczkowe, aby uzyskać dostęp do świeżych i miękkich części drzew i krzewów. Zaobserwowano jednak, że hrawotki żywią się ptasimi jajami, jaszczurkami i owadami, co oznacza, że ​​zwierzęta można najdokładniej klasyfikować jako wszystkożerne. Mchy i wątrobowce są zwykle spożywane przez góralkowce. Początkowo hraksy były błędnie uważane za przeżuwacze (zwierzęta, które żują zawracane zwłoki) z powodu ruchu szczęki podczas żucia.

Jednak góralki nie są przeżuwaczami i zamiast tego polegają na swoim złożonym, wielokomorowym żołądku, który ma mnóstwo bakterii do rozkładania włóknistej materii roślinnej. Hyraxes używają swoich zębów trzonowych do odcinania liści zamiast siekaczy, które przypominają kły. Hyraxes uzyskują wilgoć z roślin, na których żywią się, a zatem mogą przedłużyć się bez wody pitnej. Podczas karmienia hyraxes są ostrożni i będą szukać zagrożeń po każdym ukąszeniu, jeśli będą żyć samotnie, a jeśli będą żyć w grupie, jednostka będzie poszukiwać drapieżników, podczas gdy inni będą się żywić.

1. Opis fizyczny

Hyraxes to małe zwierzęta bez ogonów. Przypominają świnki morskie. Zwierzęta dorastają do 28 cali długości i mają maksymalną wagę 11 funtów. Skóra górala jest pokryta grubym futrem i ma zróżnicowane zabarwienie w zależności od gatunku. Żółte cętkowane futro górala jest żółtawo brązowe i ma białą plamę tuż nad oczami. Góralek skalny ma szarobrązowy kolor i nie ma wyraźnych śladów na twarzy.

Góral ma kilka cech fizycznych, które odróżniają go od gryzoni i łączą go ze słoniami i manatami. Stopy górala mają gumowe wilgotne podeszwy, które mają kluczowe znaczenie podczas wspinaczki. Hyraxes mają trzy palce na tylnych łapach i cztery palce na przednich łapach. Palce mają paznokcie (z wyjątkiem wewnętrznego palca stopy tylnej, który ma pazur używany do drapania swędzi), które przypominają kopyta w przeciwieństwie do zwykłych długich, przypominających szpony paznokci u gryzoni. Charakterystyka zębów góralskich jest również zbliżona do słoni z wydłużonymi siekaczami, które przypominają kły znalezione w manatach i słoniach. Te zęby przypominające kły są bardziej widoczne u samców góralów niż u samic.