Dystrybucja i populacja goryli: ważne fakty i liczby

Goryl jest wspaniałym gatunkiem małpy, który żyje w centralnym regionie Afryki, gdzie preferuje lasy górskie, lasy tropikalne i lasy bambusowe. Gatunek ten dzieli się na dwa gatunki: goryl zachodni i goryl wschodni. Zachodni goryl jest dalej podzielony na zachodnią nizinę i podgatunek rzeki krzyżowej, podczas gdy wschodni goryl jest podzielony na podgatunek górski i wschodni niżowy. Średnio goryle zazwyczaj dorastają do ponad 5 stóp wzrostu w przypadku mężczyzn o masie od 300 do 453 funtów. To sprawia, że ​​goryle są największym naczelnym na świecie. Wschodnie gatunki goryli są zazwyczaj większe niż ich zachodni odpowiednik. Goryle to zwierzęta społeczne, które żyją w społecznościach od 2 do ponad 50 osobników, chociaż średnia wynosi od 5 do 10. W tym artykule przyjrzano się bliżej statusowi ochrony, zagrożeniom i globalnej populacji goryla.

Stan zachowania goryli

W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci populacja dzikiego goryla gwałtownie spada. Niektóre obszary straciły ponad połowę populacji goryli w latach 1983–2000. Na przykład między 2005 a 2013 r. Populacja zachodniego goryla nizinnego spadła o 18, 75%. Wschodni goryl leśny stracił 77% swoich liczebności w ciągu jednego pokolenia, co stanowi tendencję do 5% straty każdego roku. Jeśli obecny spadek populacji będzie się utrzymywał, oczekuje się, że wschodnie goryle leśne doświadczą ogólnej utraty 93% do 2054 roku. Obecnie wszystkie 4 podgatunki goryli są wymienione jako krytycznie zagrożone na Czerwonej Liście IUCN.

Zagrożenia dla populacji goryli na świecie

Największe zagrożenia dla goryli obejmują niszczenie siedlisk, kłusownictwo i choroby.

Duże obszary tradycyjnie zamieszkiwane przez goryle zostały zniszczone przez wiele gałęzi przemysłu, w tym rolnictwo i leśnictwo. Ponieważ drzewa wycina się, aby sprzedać je jako drewno i zrobić miejsce dla zwiększenia działalności rolniczej, goryle mają mniejsze i bardziej rozdrobnione obszary, w których mogą przeżyć. Oprócz zmniejszenia powierzchni terytorium, ekosystem potrzebny gorylom do rozwoju jest również niszczony.

Nielegalne kłusownictwo jest kolejnym istotnym zagrożeniem dla goryli na wolności. Na terenach miejskich zamożni mieszkańcy postrzegają jedzenie mięsa goryla jako znak prestiżu, tworząc w ten sposób duże zapotrzebowanie na mięso z goryli. Wiele gatunków naczelnych jest narażonych na kłusownictwo, ale myśliwi preferują goryle ze względu na ich duże rozmiary, co zapewnia znacznie więcej mięsa, które można sprzedać na rynku.

Oprócz wspomnianych wcześniej zagrożeń bezpieczeństwa goryli, choroba jest również szkodliwa dla tego gatunku. Na przykład zachodnie goryle poniosły znaczną liczbę zgonów z powodu wirusa Ebola. Uważa się, że spowodowało to 33-procentową utratę tej populacji w latach 1992–2007. W 1994 r. Cała populacja w Gabonie, który niegdyś był drugim co do wielkości żyjącym w obszarze chronionym, została utracona z powodu tego wirusa. Dodatkowo w Odzala National Park w Republice Konga 95% z 600 goryli zginęło w wyniku Eboli.

Goryle na wolności

Zagrożenia stojące przed gorylami doprowadziły do ​​znacznych spadków, aw niektórych przypadkach całkowitej utraty populacji w całej Afryce Środkowej. Obecnie goryle zamieszkujące niziny przewyższają goryle występujące w regionach górskich i wyżynnych. Z goryli nizinnych te na zachodzie mają większą populację niż te na wschodzie.

Uważa się, że zachodnie goryle nizinne mają dziką populację około 100 000. Gatunek ten można znaleźć w: Demokratycznej Republice Konga, Angoli, Gabonie, Kamerunie, Gwinei Równikowej, Republice Konga i Republice Środkowoafrykańskiej. W tych krajach zamieszkują nizinne bagna i górskie lasy, zarówno pierwotne, jak i wtórne.

Wschodnie goryle nizinne liczą około 4000 na wolności. Gatunek ten występuje endemicznie w Demokratycznej Republice Konga, gdzie można go znaleźć w lasach górskich. Ze względu na swój endemiczny charakter wschodni goryl nizinny jest szczególnie podatny na wspomniane wcześniej zagrożenia. Większość tej populacji zamieszkuje obszary chronione, w tym rezerwat goryl Tayna, Park Narodowy Kahuzi-Biega i Park Narodowy Maiko. Inne można znaleźć w lesie Usala i górach Masywu Itombwe.

Goryle górskie mają jedną z najmniejszych populacji podgatunków. Obecnie żyje około 880 osób i dzieli się na 2 populacje w trzech krajach: Rwandzie, Ugandzie i Demokratycznej Republice Konga. Jedna populacja zamieszkuje Bwindi Impenetrable National Park w Ugandzie. Druga populacja zamieszkuje 3 parki narodowe w górach wulkanicznych Virunga: Virunga w Demokratycznej Republice Konga, Mgahinga w Ugandzie i Wulkany w Rwandzie.

Goryl Cross River ma najmniejszą populację ze wszystkich podgatunków. Pozostaje tylko od 250 do 300 gatunków, jest to rzadki gatunek małp człekokształtnych na świecie. Można go znaleźć tylko na granicy między Nigerią a Kamerunem, gdzie zamieszkuje obszary lasów górskich. Naukowcy uważają, że ta populacja istnieje w 11 społecznościach na obszarze 4600 mil kwadratowych. Rząd Kamerunu ustanowił Kagwene Gorilla Sanctuary w kwietniu 2008 roku. Zajmuje obszar 7, 5 mil kwadratowych, położony w zachodnim regionie kraju. Mniej więcej połowa tego sanktuarium składa się z górskich siedlisk leśnych niezbędnych do przetrwania tego gatunku.

Goryle W Niewoli

Wiele goryli jest również trzymanych w niewoli na całym świecie, głównie w ogrodach zoologicznych. Spośród 4 podgatunków goryli, uważa się, że tylko 2 znajdują się w ogrodach zoologicznych: nizina zachodnia i nizina wschodnia. Około 4000 zachodnich goryli nizinnych i tylko 24 wschodnie goryle nizinne żyją w ogrodach zoologicznych. Wschodnie goryle nizinne w niewoli znajdują się głównie w ogrodach zoologicznych w ich naturalnym środowisku. Wyjątkiem jest zoo w Antwerpii, które znajduje się w Antwerpii w Belgii.

Niewielka liczba goryli została skonfiskowana przez kłusowników i nielegalnych handlarzy. Raz znalezione zostały umieszczone w niewoli w różnych ośrodkach rehabilitacyjnych. Wschodnie goryle nizinne są obecnie przetrzymywane w ośrodku edukacji i rehabilitacji goryli w rezerwacie przyrody Tayna w Demokratycznej Republice Konga. Jedyne goryle górskie znane z niewoli odbywają się w Centrum Senkwekwe w Parku Narodowym Virunga we wschodnim regionie Demokratycznej Republiki Konga.