Czy Narwhals są prawdziwymi zwierzętami?

Narwale, Monodon monoceros, są zębatymi wielorybami z charakterystycznym dużym kłem, który wystaje z psiego zęba. Narwale to prawdziwe stworzenia z rodziny Monodontidae zamieszkujące wody arktyczne Grenlandii, Kanady i Rosji, gdzie zauważono ich pływanie w strąkach dwudziestu. Na świecie jest około 170 000 narwali, które są klasyfikowane jako bliskie zagrożenia, głównie dzięki działalności człowieka i globalnemu ociepleniu. Jeśli wysiłki na rzecz ochrony przyrody nie zostaną wykonane na poziomie globalnym, gatunek będzie musiał wyginąć.

Opis

Narwale, wraz z płetwą grzbietową pozbawioną czystego białego wieloryba bieługi, są jedynymi dwoma żywymi gatunkami z rodziny Monodontidae. Legendarny „jednorożec morza” jest średniej wielkości z dorosłym mężczyzną ważącym do 3, 530 funtów i samicami 1750 funtów. Narwale są identyfikowane przez wyraźnie długi kłów, głównie u samców. Kieł jest w rzeczywistości psim zębem wystającym na lewą górną szczękę i przez wargę, tworząc wirową spiralę. Kieł rośnie przez całe życie do 10 stóp długości i waży około 22 kg. Około jeden na 500 samców ma dwa kły, w których wystaje również odpowiedni pies. W przybliżeniu tylko 15% samic uprawia brosma, która jest wystarczająco długa, aby uformować spiralę znalezioną w ich męskich odpowiednikach.

Pusta kość słoniowa jest unerwionym organem czuciowym posiadającym do 10 milionów zakończeń nerwowych, które łączą mózg z bodźcami wody morskiej w środowisku zewnętrznym. Uważa się, że mężczyźni komunikują się o naturze wody, pocierając kły razem. Niektórzy naukowcy uważają, że jest to również rytuał godowy mający zaimponować samicom.

Dieta

Narwale mają restrykcyjną wyspecjalizowaną dietę składającą się głównie z arktycznego dorsza, mątwy, krewetek, halibuta grenlandzkiego i kalmarów z hakiem na ramiona. Aby nakarmić, muszą nurkować 1640 stóp poniżej poziomu morza i użyć dźwięku do wykrycia ofiary. Ponieważ gatunek nie ma dobrze rozwiniętego pyska, żywią się pływając w kierunku ofiary, dopóki nie znajdzie się wystarczająco blisko, aby mogła zostać wessana do ust.

Reprodukcja

Kobiece narwale osiągają dojrzałość płciową po sześciu latach, kiedy są gotowe do parzenia się. Okres godowy występuje w kwietniu i maju, kiedy znajdują się na lodzie na morzu. Okres ciąży trwa 14 miesięcy, po których rodzi się jedno cielę, mierzące 5 stóp. Cielęta żywią się mlekiem matki przez 20 miesięcy, podczas których uczą się i opanowują taktykę przetrwania, którą można wykorzystać, gdy dojrzeją. Po urodzeniu cielęta mają cienką warstwę tłuszczu, która ma niebiesko-szary kolor i gęstnieje od zawartości tłuszczu w mleku matki. W miarę starzenia się ich kolor zmienia się na niebiesko-czarny jak u młodych, cętkowany szary w wieku dorosłym i biały, gdy się starzeją. W swoim naturalnym środowisku żyją do 50 lat.

Zagrożenia

Narwale są jednymi z najbardziej zagrożonych ssaków morskich. Do głównych drapieżników należą niedźwiedzie polarne, morsy, rekiny grenlandzkie i orki, które w jednym ataku zabijają tuzin narwali. Ludzie zbierają zwierzęta na mięso i kły, które są sprzedawane na rzeźby. W Zatoce Hudsona rynek naruszy mięsa i kłów wynosi 530 000 USD. Działania ochronne w Unii Europejskiej wprowadziły rygorystyczne zakazy przywozu kłów i kwot połowowych. Tylko rdzenni Inuici z Arktyki mogą polować na narwale na własne potrzeby.