Co to jest ptak stanu Waszyngton?

Waszyngton jest stanem USA położonym w północno-zachodniej części kraju, o nazwie Pacific Northwest (PNW). O powierzchni 71 362 mil kwadratowych i populacji 7.535.591, Waszyngton plasuje się na 18. najbardziej rozległym i 13. pod względem liczby ludności stanie USA. Państwo zostało dopuszczone do Unii w 1889 roku i jest nazywane „Wiecznie Zielonym Stanem”. Oprócz flagi, Waszyngton ma liczne symbole państwowe, w tym kwiat stanu (rododendron pacyficzny), owoc państwowy (jabłko), drzewo stanowe (cykuta zachodnia) i stanową (pstrąg Steelhead). Waszyngton ma również oficjalnego ptaka państwowego: szczygieł wierzby.

Oficjalny ptak państwowy

Szczygieł wierzbowy, znany również jako amerykański szczygieł lub dziki kanarek, jest ptakiem stanowym Waszyngtonu. Ustawodawca stanowy rozpoczął proces przyjęcia oficjalnego ptaka w 1928 r., Prosząc uczniów o wybranie ulubionego. Większość wybrała zachodni meadowlark, ale ustawodawcy odrzucili wybór, ponieważ ptak był popularny wśród wielu innych stanów, w tym Oregon i Wyoming. W 1931 roku Federacja Klubów Kobiet przeprowadziła referendum w całym stanie, nominując dzięcioła, wierzbowego szczygła, wróbla, junco i zachodniego tanager jako kandydatów na ptaka państwowego. Do 1951 r. Ustawodawca stanowy nie zatwierdził ptaka, ale wezwał do spływu między wierzbową złotą rybką i zachodnim miododajnikiem. Szczygieł wierzbowy okazał się popularny i dlatego został wyznaczony jako oficjalny ptak państwowy w tym samym roku. Jest również oficjalnym ptakiem państwowym z Iowa i New Jersey.

Opis fizyczny

Szczygieł wierzby ma od 4, 3 do 5, 5 cala długości i rozpiętość skrzydeł około 7, 5 cala. Ptak ma mały różowy stożkowaty dziób, który zmienia się w jasnopomarańczowy podczas wiosennego wylinki. Samiec zięba jest jasnożółty, z białym zadem widocznym podczas lotu, podczas gdy samica jest głównie brązowa. Młody szczygieł wierzby ma matowy brązowy grzbiet i bladożółty spód.

Dystrybucja i siedlisko

Amerykański szczygieł występuje w całych Stanach Zjednoczonych. Jest to migrant bliskiego zasięgu, ponieważ ludność północna zimą porusza się na południe. W latach trzydziestych szczygieł został bezskutecznie wprowadzony na Tahiti i Bermudy. Ptak preferuje otwarty kraj, zwłaszcza pola, równiny zalewowe, łąki, ogrody i sady. Żółty szczygieł jest ziarnożernym ptakiem, co oznacza, że ​​przede wszystkim zjada nasiona roślin, ale czasami żywi się małymi owadami dla białka. Jego podstawowa dieta składa się z ostu, mniszka lekarskiego, dziewanny, kosmosu, ambrozji, słonecznika, a także wielu innych roślin jednorocznych. Żółty szczygieł pochłania pąki drzew, jagody i sok z klonu.

Interakcja z ludźmi

Żółty szczygieł utrzymuje bliskie stosunki z ludźmi, ponieważ ptaka można znaleźć na podwórkach i ogrodach, gdzie żywią się balsamem pszczół, osetem i cyniami. Zimą żółty szczygieł migruje blisko ludzi, aby żywić się nasionami Nigerii. Ptak nie jest przedmiotem natychmiastowej troski ekologów, ponieważ nie wpływa na niego działalność człowieka. Chociaż wylesianie wpływa negatywnie na inne zwierzęta i ptaki, żółty szczygieł rzeczywiście korzysta z otwartych obszarów, które tworzą wylesianie.