Armadillos - Animals Of The Americas

Opis fizyczny

Wszystkie Armadillos są natychmiast rozpoznawalne po długich pyskach, długich ogonach i korpusach w kształcie beczki. Armadillos mają rozmiary od sześciu cali do ponad pięciu stóp i mogą ważyć zaledwie 3 uncje (85 gramów) aż do 120 funtów (54 kilogramy). Armadillos są zwykle w kolorze ziemi, w kolorze brązowym, czerwonym i szarym. Różowe wróżki Armadillos, występujące tylko w Argentynie, są godnym uwagi wyjątkiem. Ma miękką różową powłokę i białe, futrzane pokrycie na brzuchu. Spośród wszystkich odmian tylko trójpasmowy pancernik jest w stanie całkowicie osłonić się przed drapieżnikami, zwijając się w kulę odporną na penetrację. W Andach ich muszle były wykorzystywane do konstruowania tradycyjnych lutni przez producentów instrumentów muzycznych z branży chałupniczej.

Dieta

Armadillos żywią się bezkręgowcami, takimi jak larwy, mrówki, chrząszcze i termity, które żyją w wilgotnej glebie. Mają ostre pazury i mocne nogi, które idealnie nadają się do wykopywania jedzenia. Ich lepkie języki są niezwykle skuteczne w zdobywaniu zdobyczy i dostarczaniu ich do ust. Armadillos polegają na swoim dobrym węchu, aby znaleźć pożywienie, ponieważ ich wzrok i słuch nie są wystarczająco silne, aby pomóc.

Siedlisko i zasięg

Istnieje około dwudziestu odmian Armadillos. Armadillos, ze względu na z natury niskie temperatury ciała i posiadanie niewielkich depozytów tkanki tłuszczowej, wolą żyć w cieplejszym klimacie. Znajdują się tak daleko na południe jak Argentyna i na północ do Ameryki Środkowej. Paragwaj jest domem dla jedenastu różnych odmian. Tylko jedna odmiana, dziewięciopasmowy pancernik, rozszerzyła swój zasięg na Stany Zjednoczone. Ten pancernik, którego liczba wzrasta z powodu braku naturalnych drapieżników, jest powszechny w Teksasie, na Florydzie iw Południowej Karolinie. W przeciwnym razie pancerniki są uważane za „gatunki zagrożone”, a ich liczba spada z powodu utraty siedlisk i niekontrolowanych polowań.

Zachowanie

Armadillos zwykle są samotnymi zwierzętami, kojarzącymi się z innymi tylko w celu kojarzenia lub gdy potrzebne jest dodatkowe ciepło. Żyją w obszarach, w których gleba jest miękka, dzięki czemu mogą łatwo wykopać szereg otworów lub nory do spania. Otwory na śruby są połączone tunelami, aby umożliwić szybką ucieczkę od niebezpieczeństwa. Armadillos zaznaczają swoje terytorium moczem lub kałem i bronią go, gdy jest to konieczne, kopiąc i ścigając intruzów. Śpią do szesnastu godzin dziennie, budząc się ze snu rano i wieczorem, aby polować na jedzenie i je zjeść.

Reprodukcja

Większość tego, co wiadomo na temat rozmnażania i krycia w pancernikach, opiera się na zwyczajach dziewięciopasmowych gatunków występujących w USA. Gody, wykonywane w stylu misyjnym, pojawiają się w miesiącach letnich, chociaż zaobserwowano je dopiero w grudniu. Samica ma wyjątkową adaptację, która pozwala jej opóźnić początek ciąży, dopóki warunki środowiskowe nie będą bezpieczniejsze lub jedzenie nie będzie obfite. Po czteromiesięcznym okresie ciąży dziewięciopasmowy pancernik rodzi cztery identyczne szczenięta, wszystkie z tego samego jaja. Rozmiary ściółek dla innych odmian mogą wynosić do piętnastu identycznych szczeniąt, tak jak w przypadku siedmioramiennego pancernika. Szczenięta są odsadzane o około cztery miesiące i osiągają pełną dojrzałość, z możliwością rozmnażania, w wieku od dziewięciu do dwunastu miesięcy. Długość życia pancerników waha się od czterech do trzydziestu lat, a średnia długość życia wynosi szesnaście lat.